From a stable to a Grand Design

We recently designed a kitchen for the award winning house, Silver How in Monmouthshire. Kitchens are often created in new or re-designed spaces and this project was no exception. The architects, Hall + Bednarczyk re-purposed a historic Arts and Crafts period stable, creating a generous kitchen space.

The unusual high vaulted beamed ceiling is the room’s key feature and this along with the simple and confident architectural style used throughout the property were the key design considerations.

The clean and simple lines of the bulthaup b3 kitchen work beautifully within the space. Although generous, the kitchen space doesn’t lend itself to wall cupboards so the decision was made to create a feature wall to house ovens and floor to ceiling storage. In a natural wood finish the wall feels like a custom piece of furniture rather than kitchen cabinetry.

The room follows a very simple colour palette of natural wood, white and grey which reflects the buildings humble origins and creates a calm and understated space.There is however, no compromising on technology, with Gaggenau ovens and a Miele wine chiller.

The pendant lights in glass are simple and elegant, and help to create more intimate spaces around the dining table and island without detracting from the main feature. Who would have thought a converted stable would become the perfect setting for cooking and entertaining.

Keep an eye on the current series of Grand Designs to see the project in more detail.

Hobsons|choice is built upon over 40 years of experience in creating the very best kitchens and bathrooms. For further information, please visit one of our showrooms in Winchester, Bath or Swindon or click here to make an enquiry.